Nieuws‎ > ‎Schermnieuws‎ > ‎

Limburgse schermers Abrahams en Swennen naar het EK in Budapest

Geplaatst 5 feb. 2013 11:00 door Schermkring Herckenrode   [ 5 feb. 2013 11:06 bijgewerkt ]
Dit weekend was het laatste selectieweekend voor het EK cadetten; de sabelschermers schermden in Mülheim, de floretschermers in Stuttgart.  
Het resultaat was schitterend: de Limburgse schermers Swennen en Abrahams van Schermkring Herckenrode mogen in maart naar het EK in Budapest.

Frans Swennen werd 23ste van de 110 deelnemers op het internationale sabeltornooi in Mülheim.  Met vijf overwinningen van de zes plaatste Swennen zich na de eerste ronde rechtstreeks voor de laatste 64.  In deze rechtstreekse uitschakeling won hij de uiterst belangrijke wedstrijd tegen de Duister Rath met een nipte 15-14.  Door deze overwinning behaalde hij zijn laatste EK-selectienorm.  De volgende wedstrijd verloor hij van Kindler, maar dit was van secundair belang.  Het doel, geselecteerd geraken, werd bereikt.

Bij de floretschermers stond er ook een spannende selectiestrijd op het programma in Stuttgart.  Bij de floret heren kadetten streden er nog  8 Belgische schermers voor 4 plaatsen op het EK.

Op de eerste dag, na een moeizame eerste ronde herpakte Steven Abrahams zich in de tweede ronde waarin hij alle wedstrijden won. Clubmaat Jo Lambrechts, deed het ook goed.  Hij won 8 van de 11 voorronde wedstrijden. Sam Ruysseveldt en Bas Hack, die als miniem ervaring kwamen opdoen, werden in de voorronden uitgeschakeld.

Op de tweede dag van het tornooi, waarop de rechtstreekse uitschakeling werd geschermd, won Abrahams de eerste wedstrijd met duidelijke 15/7 cijfers, om vervolgens een rechtstreekse concurrent, de Belg Hankenne, te verslaan met 15/11. In de tabel 16 verloor Steven van een andere Belgische concurrent Nathan Timmermans die ondanks deze overwinning Abrahams niet passeerde op het Nationale klassement en zo selecteerde Abrahams zich met een 15de plaats in Stuttgart voor het Europese Kampioenschap dat in maart in Budapest gehouden wordt.

Hasselaar Jo Lambrechts schermde intussen schitterend. Na duidelijke winst in de tabel 128 won hij in de tabel 64 met 15/13 tegen de gereputeerde Gonzalez, om vervolgens vlot te winnen in de tabel 32.  In een zeer spannende wedstrijd won Lambrechts ook de wedstrijd tegen Amrein met 15/13 en zo kwalificeerde hij zich bij de laatste 8 van het tornooi.

Bij deze laatste 8 verloor hij en werd uiteindelijk 8ste,, een zeer knap resultaat, maar jammer genoeg niet voldoende om net zoals zijn clubgenoot Abrahams naar het EK te gaan.  Hij eindigt uiteindelijk  als 6de plaats in het Nationale klassement cadetten en start volgend jaar als 2de in dit klassement als laatste jaar cadet waarin hij volop gaat voor zijn selectie voor het EK 2014.