Voordat de schermers van schermkring Herckenrode aan de examens beginnen trokken ze dit weekend voor een laatste wedstrijd met coach Nele Schouterden naar Wageningen (NED). 


Zaterdag kwamen de miniemen aan bod. Voor Bas Hack, Sam Ruysseveldt en Gielis Janssens betrof het hun laatste internationale wedstrijd in de miniemencategorie. Bas en Sam begonnen sterk aan de wedstrijd en verloren beiden slechts één gevecht in de eerste ronde. Gielis en de eerste jaar miniem Brecht hadden het moeilijker. Gielis toonde echter veel wilskracht en vatte de wedstrijd telkens weer erg positief en strijdlustig aan. Dit werd dan ook beloond met twee overwinningen op het einde van de tweede ronde. Ook Brecht vatte de tweede ronde met positieve vechtlust aan en wist één gevecht te winnen. Bas trekt de sterke lijn in de tweede ronde door terwijl Sam het laat afweten in de tweede ronde.

In de uitschakeling vecht ieder op zijn niveau en de mentale ingesteldheid van eenieder zat goed. Brecht moet in de tabel 32 de duimen leggen tegen de duidelijk sterkere Daniel Giacon en eindigt 27ste.

Gielis wint in de tabel 32 duidelijk met 15/7 van Daniel Kremers. In de tabel 16 verliest hij 8/15 van landgenoot Clément Dupont (Dinant) en neemt uiteindelijk de 16de plaats in op 35 schermers.

Sam wint zijn eerste twee gevechten in de uitschakeling met respectievelijk 15/12 en 15/6 tegen Julius Haupt van Weimar (GER) en Ayman Aji (GER). In de tabel 8 verliest hij op tijd van Lucas De Wit met 10/14. Sam herpakte zich goed na een slechte tweede ronde en toonde dat hij, naast een sterk uitgebreid technisch en tactisch gamma, ook groeit in mentale weerbaarheid.

Op Bas stond ook in de uitschakeling geen maat. In de tabel 8, tegen Olivier Split, maakte hij het echter heel spannend door de gelijkmaker te zetten op het moment dat de chrono op nul komt. Hij maakt de wedstrijd vervolgens af in de toegevoegde tijd. In de halve finale wint hij 13/11 tegen landgenoot Clément Dupont, die eerder tegen clubgenoot Gielis won. In de finale kwam hij nog sterk terug in de laatste drie minuten, maar verloor uiteindelijk met nipte 8/9 cijfers van Erik Albert. Bas beëindigt hiermee met glans de laatste wedstrijd in de miniemencategorie.

Bij de meisjes deed Annemaine Swennen het ook goed zaterdag. In de voorronden won ze 5 wedstrijden. Vervolgens won ze haar wedstrijd van de tabel 16 overtuigend met 15/8 cijfers tegen de Duitse Anna Hengelhaupt uit Weimar. In de kwartfinale verloor ze nipt 9/10 van het tweede reekshoofd, Caecilia Thurmer, clubgenote van Anna. Annemaine behaalde hierbij een mooie 7de plaats.

De grote broer van Annemaine, Frans Swennen, ging als enige sabelschermer de clubkleuren verdedigen. Hij deed dit met glans. Hij verliest geen enkele wedstrijd en wint de finale overtuigend met 15/8.

Zondag keert Nele Schouterden terug maar nu met de cadetten, Jo Lambrechts, Robin Acke en Sander Van Gijsel. Voor Sander, die wekelijks twee maal van Mechelen naar Hasselt komt om in Herckenrode te trainen, is het de laatste internationale wedstrijd cadetten alvorens volgend jaar bij de junioren aan te treden. Het is dan ook duidelijk van de eerste treffer dat hij komt om te winnen. Sander laat in de voorrondes geen steek vallen en staat 2de op de tabel. Jo doet het ook sterk en staat nummer 7 na de voorrondes waarin hij twee gevechten verliest. Robin Acke weerde zich als eerste jaar cadet goed. Zijn spel heeft duidelijk progressie gemaakt tijdens het seizoen, maar is nog te weinig geroutineerd op de nieuwe punten. Robin wint 4 gevechten in de voorronden.

In de uitschakeling verliest Robin in de tabel 32 9/14 van Lucas De Wit waar zaterdag ook Sam niet tegen wist te winnen. In de laatste drie minuten kon Robin de juiste tactiek toepassen, maar het puntenverschil was te groot om nog op te halen. Robin eindigde 21ste.

Jo wint achtereenvolgens 15/4 en 15/11 van respectievelijk Nick Groenewoud en Kevin Toussaint. In de tabel 8 ontmoet hij trainingsmaat Sander Van Gijsel waartegen hij na een spannende wedstrijd, waarin hij een achterstand terug ophaalt, toch de duimen moet leggen met 13/15. Jo eindigt op een mooie 7de plaats.

Sander wint de halve finale 15/13 van Jan-Douwe Brinkman. In de finale kan hij de wedstrijd niet in handen nemen tegen Elisha Yuno. Sander behaalt in zijn laatste cadettenwedstrijd echter een mooie 2de plaats.

Nele blikt tevreden terug op het weekend en het seizoen. De schermers hebben veel vooruitgang gemaakt. Vooral op mentaal vlak en naar volharding toe was dit weekend weer een goede leerschool. Ook vorig weekend hebben de allerkleinsten in Woluwe het goed gedaan. Daar behaalde William Gutterman en Marjolein Wauters een 4de plaats, Elisabeth Gutterman werd 5de, Siham El Asri 7de en Basil Liekens 13de.

Nu even rusten, studeren wat andere sporten beoefenen om de conditie op pijl te houden en dan beginnen we er in augustus weer aan. Het clubseizoen wordt op 29 juni wel nog afgesloten met het clubkampioenschap.