Nieuws‎ > ‎Schermnieuws‎ > ‎

Dit is nog maar het begin

Geplaatst 18 okt. 2017 12:45 door Nele Schouterden

Mathieu Nijs uit Heers heeft tickets voor EK en WK kadetten al bijna op zak


Floretschermer Mathieu Nijs (15) uit Heers heeft op het Europese circuit in Manchester een knappe elfde plaats gehaald bij de kadetten. Hij haalde hiermee meteen een eerste selectienorm voor het EK in Sochi binnen en ook het WK 2018 in Verona ligt binnen handbereik. Nijs: “Dit is nog maar het begin. Ik moet de norm nog een keer halen om zeker te zijn van EK en WK.”


Nijs: “Ondanks de vermoeidheid gaf ik in mijn vijf poulewedstrijden amper een paar punten weg. Het was belangrijk om er meteen te staan om in de rechtstreekse uitschakeling zo lang mogelijk de toppers te ontlopen.” Zo gezegd, zo gedaan en Nijs schermde zich na een vrije ronde 128 vlot voorbij de laatste 64 én 32. Pas bij de laatste 16 moest hij zijn meerdere erkennen in een Italiaan met 9-15? Nijs: “Bij de laatste 16 ligt het allemaal zo dicht bij elkaar dat je daar kan verliezen. Ik ben heel tevreden met die elfde plaats, maar ik moet nog een keer de selectienormen (top-32 voor EK en top-16 voor het WK) halen om zeker te zijn van EK en WK. Misschien lukt het volgend weekend al in Budapest. Daar zal de bezetting wel een pak sterker zijn”, blikt Nijs vooruit.


De student Latijn-Grieks laat niets meer aan het toeval over om zijn schermloopbaan alle kansen te geven. Vier maal per week volgt hij schermtraining in Herckenrode, daarnaast is er ook preventietraining in de vermaarde Move to Cure-praktijk van Lieven Maesschalk en met Wouter Vandevenne nam Nijs ook een personal coach onder de arm. Nijs: “Ik wil mijn familie bedanken dat ik op deze manier het maximale eruit kan halen!” Nijs heeft van Moeder Natuur ook een groot schermlichaam gekregen: nu al is hij 1 meter 85 en dat voor een kerel van 15 jaar. Nijs: “Mijn oudere broer is 1 meter 93 dus ik denk dat ik ook ongeveer zo groot ga worden. Groter hoeft voor mij ook niet. Bij de kadetten ben ik nu al bij de grootsten van mij leeftijd. Qua reikwijdte doe ik daar uiteraard mijn voordeel mee”, besluit Nijs.        


FREDERIK BAETENComments