Nieuws‎ > ‎

Schermnieuws


Jeugdcup Maître Verboven en Borrelmenneke 2018

Geplaatst 13 nov. 2018 13:20 door Gielis Janssens   [ 14 nov. 2018 00:44 bijgewerkt door Nele Schouterden ]

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Schermkring Herckenrode op 10 en 11 november de Jeugdcup Maître Verboven en het Borrelmenneke.

Tom Macours en Simon Raskin mochten als eersten beginnen op zaterdag. Als eerstejaars miniemen deden Tom en Simon veel ervaring op. Ze eindigden respectievelijk op de 20ste en 15de plaats.

Later die dag schermde Martijn Jans mee met de poussins. De eerste ronde verliep zeer goed voor Martijn. Hij won in de eerste ronde  vier gevechten, echter op een te agressieve manier. Martijn vond, met behulp van de coach, wat meer mental rust in de tweede ronde waardoor hij helderder de situatie kon lezen. Hierdoor schermde hij vooral technisch beter. Martijn stak veel op van deze wedstrijd. Uiteindelijk eindigde Martijn op een mooie derde plaats.

Tegelijkertijd kwam Gielis Janssens in actie bij het Borrelmenneke Floret. In de eerste ronde verloor hij maar één gevecht. Dit sterk niveau kon hij ook in de tweede ronde vasthouden, ook daar verloor hij maar één gevecht. Zo stond hij na de rondes derde. In de tabel 8 won hij met 15/7 tegen Charles Vandenbulcke (Vast Als Eik). In de halve finale schermde Gielis een sterke match en won 15/5 van Reinoud Goovaerts (Omnisword). Tijdens de finale liet Gielis een paar treffers liggen, daardoor verloor hij met 11/15 tegen Sem Genbrugge (Omnisword). Zo eindigde Gielis op een mooie tweede plaats.

Bij de pupillen op zondag deden er drie schermers mee voor Schermkring Herckenrode: Robbe Leën, Brent en Mats Verschoren. In de eerste ronde konden Robbe en Mats één gevecht winnen, Brent lukte het om twee gevechten te winnen. Volle goede moed begonnen de drie aan hun tweede ronde. Robbe en Mats deden goede dingen, maar het ritme ontbrak. Hierdoor konden ze allebei één gevecht winnen in de tweede ronde. Brent schermde goed in de tweede ronde en kon drie gevechten winnen. In de tabel 16 konden Brent en Mats overtuigend hun uitschakeling winnen met 10/7 en 10/3. Robbe had het moeilijker, hij verloor tegen Mathieu Heinen (Huy). In de tabel 8 werd het ook voor Brent en Mats moeilijk ze verloren beide hun uitschakelingsmatch. Zo eindigde Robbe, Brent en Mats op een respectievelijke 12de, 7de en 8ste plaats.

Als laatste konden Adrien De Groote  en Gabor Marton beginnen aan hun wedstrijd. Adrien en Gabor namen deel aan het Borrelmenneke Degen. Gabor eindigde op de vijftiende plaats. Adrien schermde een sterke wedstrijd en werd uiteindelijk derde.


De gegeerde trofee van kunstenares Denise Goovaerts

Brent en Mats Verschoren 7de en 8ste bij de pupillen.

Martijn Jans 3de bij de poussins.

Gielis Janssens 2de bij het Borrelmenneke floret.

Adrien De Groote 3de bij het Borrelmenneke degen.

Mathieu Nijs heeft eerste selectienorm voor EK en WK op zak

Geplaatst 12 nov. 2018 06:43 door Nele Schouterden   [ 12 nov. 2018 06:46 bijgewerkt ]

Mathieu schermde de voorbije weekends in Londen en Budapest.
In Londen schermde hij op de eerste wereldbeker junioren, de hogere leeftijdscategorie. Het resultaat mag er zeker zijn. Met 3 overwinningen op 6 in de voorronde plaatste Mathieu zich op de 65ste plaats. In de tabel 128 schermde hij een sterke match tegen de Fin SAARELA Ilkka. Hij won overtuigend met 15/10. In de tabel 64 mag Mathieu dan tegen de nummer 1, BORODACHEV Kirill uit Rusland. Borodachev is nog een maat te groot. Mathieu schermt een goede wedstrijd en eindigt met 6/15 op een mooie 64ste plaats. Best geplaatste Belg en met een minimum op zak voor het EK junioren!


In Budapest schermt Mathieu goed in de voorronde. Hij laat slechts één verliesmatch optekenen in de sterkste cadetten selectiewedstrijd. Vrijgesteld voor de tabel 256, schermt Mathieu in de tabel 128 tegen KWIATKOWSKI Mateusz. Hij wint gemakkelijk met 15/4. In de tabel 64 is een Italiaan Mathieu te slim af. Na een tactische aanpassing van BONATO Jacopo, vindt Mathieu niet snel genoeg een antwoord. Mathieu verliest 7/15, maar neemt ook deze wedstrijd de beste plaats van de Belgen in en neemt een selectienorm mee naar huis voor het EK en WK cadetten.

Er staan nog 2 belangrijke weekends voor de deur met selectiewedstrijden te Hénin-Beaumont en Mödling.Uitgestelde start van het selectieseizoen voor Mathieu Nijs

Geplaatst 24 okt. 2018 07:26 door Nele Schouterden

Mathieu is intussen laatste jaar cadet. Net voor de eerste trainingsdag begin augustus kwetst Mathieu zich aan de duim. Na 6 weken mag hij eindelijk het floret weer ter hand nemen. Na slechts een dikke week specifieke training vertrekt Mathieu naar de selectiewedstrijd in Parijs. Het schermniveau van Mathieu was zeker niet slecht, maar het gebrek aan wedstrijdritme en te hoge verwachtingen van Mathieu's kant maakte dat er niet meer inzat dan een 69ste plaats op 257 deelnemers. Basil Liekens, 2de jaar cadet, eindigde op de 169ste plaats.

Na een zoektocht voor meer wedstrijdritme werd er beslist om het weekend erop naar München af te zakken. Van een Frans nationaal cadetten circuit, naar een Duits nationaal cadetten circuit. Basil is er ook bij. Hij haalt net de tweede dag niet en eindigt 78ste. Mathieu kan, zoals het de bedoeling was, heel wat gevechten doen en de vorm wordt zienderogen beter. Na 12 gevechten op 5 treffers en 5 op 15 eindigt Mathieu op een sterke 6de plaats.

Het derde wedstrijdweekend mag Mathieu zich voor het eerst meten met de junioren in Duitsland. Dit ter voorbereiding van het meer serieuse werk op de wereldbeker te Londen begin november. Mathieu laat mooi en efficiënt schermen zien. Hij moet als cadet zeker niet onder doen. Mathieu eindigt op een mooie 28ste plaats op 116 deelnemers.

In november staan er 3 selectiewedstrijden op het programma waar Mathieu, na een late start, de selectie voor het EK en WK wilt veilig stellen.

Mathieu 6de in München

Mathieu in Parijs

Basil scoort in München

Team Herckenrode 4de op BK U20 per ploeg

Geplaatst 30 apr. 2018 04:54 door Nele Schouterden

Team Herckenrode met Gielis Janssens, Mathieu Nijs en Basil Liekens werd 4de op het BK junioren. Als jongste ploeg schermden ze goed tegen de meer ervaren schermers. Goed gedaan mannen, volgend jaar pakken we de medaille!


Thomas en Simon Limburgs Kampioen!

Geplaatst 30 apr. 2018 04:52 door Nele Schouterden

Schermkring Herckenrode telt voor het seizoen 2017-2018 2 Limburgse Kampioenen en 4 medaillewinnaars! Proficiat Thomas, Simon, Amber, Tom, Brent & Paul.


WK cadetten Verona

Geplaatst 30 apr. 2018 04:47 door Nele Schouterden

Mathieu Nijs eindigt op een mooie 20ste plaats op het WK cadetten te Verona! In de voorronde wint Mathieu alles. Hij staat dan met een 12de plaats vrij voor de tabel 128. In de 64 wint hij 15/11 van Hssine (TUR). In de 32 verliest Mathieu 5/15 van de, voor vandaag, sterkere Fransman Spichiger.
Proficiat Mathieu en coach Mathias Huybens!

Mathieu Nijs Belgisch Kampioen

Geplaatst 30 apr. 2018 03:59 door Nele Schouterden   [ 30 apr. 2018 04:45 bijgewerkt ]

Mathieu Nijs Belgisch kampioen floret heren cadetten!
Mathieu kende geen enkel probleem op het BK cadetten. Hij won alle wedstrijden vlot en werd door geen enkele tegenstander aan het twijfelen gebracht. Ook Basil Liekens deed het goed. Basil eindigde als eerste jaar cadet op een mooie 15de plaats.
Op het BK junioren greep Mathieu Nijs net naast de medailles en Gielis Janssens eindigde 12de.

EK cadetten Sotchi

Geplaatst 30 apr. 2018 03:50 door Nele Schouterden   [ 30 apr. 2018 03:52 bijgewerkt ]

Mathieu Nijs eindigt op de 49ste plaats. Een middelmatige voorronde (2V/4D). In de T64 schermt Mathieu een schitterende wedstrijd tegen een sterke Pool. Hij verliest nipt 14/15. We moeten Mathieu nog wat meer tot een "killer" op de piste maken. "Eye of the tiger" is alvast een must als opwarmingsmuziek (dixit Arno & Stan).

SK Herckenrode organiseert succesvol BK U12/U14

Geplaatst 29 jan. 2018 05:36 door Nele Schouterden

De club heeft heel wat ervaring als wedstrijdorganisator en dat kon men zien. Het BK verliep vlekkeloos. Een sterk team met kennis en een uitgebreid vrijwilligersteam zorgden voor een fijne wedstrijdbeleving voor iedereen.


Mathieu Nijs haalt WK-selectie

Geplaatst 29 jan. 2018 05:33 door Nele Schouterden   [ 29 jan. 2018 05:34 bijgewerkt ]

In Bratislava bevestigt Mathieu na de EK-selectie veilig gesteld te hebben nu ook de WK selectie. Met een mooie 21ste plaats weet hij als 2de jaar cadet te overtuigen. In de voorronde verloor Mathieu slechts 1 wedstrijd op 6. Vrijgesteld van de tabel 256, schermt hij zich vlot door de 128 met 15/7 winst tegen Stadlbauer. In de tabel 64 moet hij een achterstand goed maken tegen de sterke Braun. Mathieu schermt een sterke wedstrijd en wint 15/12. In de 32 komt hij Mexicaan Kunz Malagamba tegen. Hij mist de start van de wedstrijd en kan dit niet meer goedmaken. Ondanks een mooi eindresultaat blijft een beetje wrang gevoel achter gezien er misschien meer in gezeten had.

Basil Liekens tekent dan weer een mooi resultaat op in München. Basil schermt zich met telkens 2 winstmatchen door beide voorrondes. In de tabel 128 is hij een maatje te klein voor Leyendecker. Basil verliest 6/15 na een mooie wedstrijd waarin hij tot het einde het beste van zichzelf liet zien. Basil eindigt op een verdienstelijke 91ste plaats.

In Rome kan Mathieu de sterke wedstrijd van Bratislava niet herhalen. Na een goede ronde met 3 overwinningen verliest hij zijn eerste uitschakeling in de tabel 128 met 11/15 van Darde Lucas uit Frankrijk. Mathieu eindigt 93ste.


1-10 of 101