Nieuws‎ > ‎

Schermnieuws


SK Herckenrode organiseert succesvol BK U12/U14

Geplaatst 29 jan. 2018 05:36 door Nele Schouterden

De club heeft heel wat ervaring als wedstrijdorganisator en dat kon men zien. Het BK verliep vlekkeloos. Een sterk team met kennis en een uitgebreid vrijwilligersteam zorgden voor een fijne wedstrijdbeleving voor iedereen.


Mathieu Nijs haalt WK-selectie

Geplaatst 29 jan. 2018 05:33 door Nele Schouterden   [ 29 jan. 2018 05:34 bijgewerkt ]

In Bratislava bevestigt Mathieu na de EK-selectie veilig gesteld te hebben nu ook de WK selectie. Met een mooie 21ste plaats weet hij als 2de jaar cadet te overtuigen. In de voorronde verloor Mathieu slechts 1 wedstrijd op 6. Vrijgesteld van de tabel 256, schermt hij zich vlot door de 128 met 15/7 winst tegen Stadlbauer. In de tabel 64 moet hij een achterstand goed maken tegen de sterke Braun. Mathieu schermt een sterke wedstrijd en wint 15/12. In de 32 komt hij Mexicaan Kunz Malagamba tegen. Hij mist de start van de wedstrijd en kan dit niet meer goedmaken. Ondanks een mooi eindresultaat blijft een beetje wrang gevoel achter gezien er misschien meer in gezeten had.

Basil Liekens tekent dan weer een mooi resultaat op in München. Basil schermt zich met telkens 2 winstmatchen door beide voorrondes. In de tabel 128 is hij een maatje te klein voor Leyendecker. Basil verliest 6/15 na een mooie wedstrijd waarin hij tot het einde het beste van zichzelf liet zien. Basil eindigt op een verdienstelijke 91ste plaats.

In Rome kan Mathieu de sterke wedstrijd van Bratislava niet herhalen. Na een goede ronde met 3 overwinningen verliest hij zijn eerste uitschakeling in de tabel 128 met 11/15 van Darde Lucas uit Frankrijk. Mathieu eindigt 93ste.


Winst voor Mathieu Nijs in Gembloux

Geplaatst 20 nov. 2017 01:50 door Nele Schouterden

We vertrokken met maar liefst 7 schermers, 2 scheidsrechters, een coach en 4 supporters van Schermkring Herckenrode naar Gembloux. Er werd veel geschermd en gearbitreerd. Gielis Janssens en Sam Ruysseveldt kregen een positieve evaluatie als scheidsrechter. De pupillen Mats, Brent en Tom schermden per ploeg. Ze mochten maar liefst tegen 5 ploegen schermen en eindigden uiteindelijk 5de. 
Lena schermde bij de miniemen meisjes en deed positieve wedstrijdervaring op. Ze verloor in de uitschakeling met 9/15 en eindigde bij de eerste 16.
Bij de cadetten traden Basil, William en Mathieu aan. Alle drie gingen ze op zoek naar een betere vorm. Elk van de drie schermers ziet hun schermen verbeteren tijdens het toernooi. Basil en William verliezen hun eerste uitschakelingswedstrijd, maar Mathieu krijgt meer kansen om de vorm te verbeteren en sluit uiteindelijk de wedstrijd in Gembloux af met winst in de finale!
Op zondag keert Gielis terug naar Gembloux om zelf te schermen bij de senioren. In een klein maar sterk deelnemersveld wint hij 5 wedstrijden in de voorronden om vervolgens de uitschakeling in de kwartfinale te verliezen van Jeffrey Delattre.

 


Dit is nog maar het begin

Geplaatst 18 okt. 2017 12:45 door Nele Schouterden

Mathieu Nijs uit Heers heeft tickets voor EK en WK kadetten al bijna op zak


Floretschermer Mathieu Nijs (15) uit Heers heeft op het Europese circuit in Manchester een knappe elfde plaats gehaald bij de kadetten. Hij haalde hiermee meteen een eerste selectienorm voor het EK in Sochi binnen en ook het WK 2018 in Verona ligt binnen handbereik. Nijs: “Dit is nog maar het begin. Ik moet de norm nog een keer halen om zeker te zijn van EK en WK.”


Nijs: “Ondanks de vermoeidheid gaf ik in mijn vijf poulewedstrijden amper een paar punten weg. Het was belangrijk om er meteen te staan om in de rechtstreekse uitschakeling zo lang mogelijk de toppers te ontlopen.” Zo gezegd, zo gedaan en Nijs schermde zich na een vrije ronde 128 vlot voorbij de laatste 64 én 32. Pas bij de laatste 16 moest hij zijn meerdere erkennen in een Italiaan met 9-15? Nijs: “Bij de laatste 16 ligt het allemaal zo dicht bij elkaar dat je daar kan verliezen. Ik ben heel tevreden met die elfde plaats, maar ik moet nog een keer de selectienormen (top-32 voor EK en top-16 voor het WK) halen om zeker te zijn van EK en WK. Misschien lukt het volgend weekend al in Budapest. Daar zal de bezetting wel een pak sterker zijn”, blikt Nijs vooruit.


De student Latijn-Grieks laat niets meer aan het toeval over om zijn schermloopbaan alle kansen te geven. Vier maal per week volgt hij schermtraining in Herckenrode, daarnaast is er ook preventietraining in de vermaarde Move to Cure-praktijk van Lieven Maesschalk en met Wouter Vandevenne nam Nijs ook een personal coach onder de arm. Nijs: “Ik wil mijn familie bedanken dat ik op deze manier het maximale eruit kan halen!” Nijs heeft van Moeder Natuur ook een groot schermlichaam gekregen: nu al is hij 1 meter 85 en dat voor een kerel van 15 jaar. Nijs: “Mijn oudere broer is 1 meter 93 dus ik denk dat ik ook ongeveer zo groot ga worden. Groter hoeft voor mij ook niet. Bij de kadetten ben ik nu al bij de grootsten van mij leeftijd. Qua reikwijdte doe ik daar uiteraard mijn voordeel mee”, besluit Nijs.        


FREDERIK BAETENLimburgse en Vlaamse Schermbeker

Geplaatst 18 sep. 2017 14:34 door Nele Schouterden

Schermkring Herckenrode had het genoegen om de eerste Limburgse en Vlaamse Schermbeker van het seizoen gecombineerd te mogen organiseren. Het betreft beiden een regelmatigheidscriterium en ongeacht het feit dat het schermseizoen nog heel pril is, stonden er maar liefst 100 jongeren aan de start. Het was een vlotte en succesvolle organisatie waarbij alle aanwezige jongeren en hun ouders konden genieten van een fijne schermdag.
Van de eigen club namen maar liefst 13 jongeren deel. Iedereen deed ervaring op en is klaar om dit seizoen er tegenaan te gaan.


 

Mathieu behaalt brons op het nationaal circuit te Neufchâteau

Geplaatst 10 sep. 2017 09:22 door Nele Schouterden

In Neufchâteau, de eerste wedstrijd van het seizoen, bezorgt Mathieu Nijs Schermkring Herckenrode een eerste podiumplaats. Mathieu trok samen met Max Van Rompaey, Basil Liekens, William Gutterman en coach Nele Schouterden naar Neufchâteau. Sam Ruysseveldt ging mee om zijn eerste ervaring als scheidsrechter op te doen.

Voor William was het de eerste wedstrijd in meer dan een jaar tijd. Hij was een jaar out met groeipijnen. William deed wat hij kon en bleef vooral verdienstelijk schermen tot de laatste treffer, maar hij heeft duidelijk wat tijd nodig om terug op niveau te komen. Na de twee voorrondes was de wedstrijd voor William voorbij.

Ook Max wist zich niet te plaatsen voor de uitschakeling. Max schermde ook met veel zin en positief, maar wist de gekende technieken nog niet om te zetten in de wedstrijd.

Basil schermde zich als eerste jaar cadet wel door de ronde en verloor in de uitschakeling tegen de latere winnaar Milano. Hij schermde een goede wedstrijd en een korte analyse maakte de werkpunten voor de volgende weken duidelijk.

Mathieu schermde vooral zeer sterk in de 2 eerste uitschakelingswedstrijden. De overmacht was zo groot dat hij nog geen spannende wedstrijd had voor de halve finale. Mathieu liet vooruitgang zien in zijn spel wat een opsteker is in het begin van het seizoen. In de halve finale maakte hij dan te veel offensieve fouten waardoor Reinoud Goovaerts de overhand kreeg en dit kon Mathieu niet meer rechtzetten. Een podiumplaats voor het eerste nationale circuit van het seizoen is in ieder geval al mooi begonnen.

Sam kwam als scheidsrechter op geen elk moment in de problemen. Hij trad sterk op en kreeg dan ook een eerste positieve praktijkevaluatie. Proficiat!

Coach Nele is vooral tevreden van het geleverde werk van iedereen en de sportiviteit die er in de groep heerst.Sport@Hasselt en Maand van de Sportclub

Geplaatst 11 aug. 2017 01:46 door Nele Schouterden   [ 11 aug. 2017 01:55 bijgewerkt ]

Schermkring Herckenrode schiet uit de startblokken voor het nieuwe schermseizoen met Sport@Hasselt en de Maand van de Sportclub. 
https://www.sport.vlaanderen/sportersbelevenmeer/maand-van-de-sportclub/?event=36ecb1aa-355f-4fbb-956a-d8639faa6c55


          https://www.facebook.com/events/804238076414462/?acontext=%7B%22ref%22%3A%224%22%2C%22feed_story_type%22%3A%22308%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D

Sam en Mathieu klaar voor EK

Geplaatst 24 feb. 2017 11:17 door Nele Schouterden   [ 24 feb. 2017 11:23 bijgewerkt ]

Dit weekend schermden Sam en Mathieu hun laatste wedstrijden voor het Europees kampioenschap. Voor Sam betrof het een laatste selectiewedstrijd voor het wereldkampioenschap, een wereldbeker junioren in Italië;  voor Mathieu een laatste voorbereidende wedstrijd te Bochum.


Sam had het moeilijk met de druk van Mottiat, die hem nog in de weg kon staan voor een WK-selectie. Hij schermde de eerste 3 wedstrijden van de poule eenzijdig en ondermaats. Daarna legde hij beter schermen aan de dag, maar had hij de 3 beste schermers van de poule nog te doen. Hij verloor alles waarvan 2 gevechten nipt met 4-5 en werd uitgeschakeld in de voorronde. De andere belgen deden het beter, maar niemand geraakt tot de tabel 32 waardoor de WK-selectie van Sam verzekerd is. Ongeacht deze laatste wedstrijd een welverdiende selectie als eerste jaar junior. Kwestie van te geloven in eigen kunnen voor het EK en alles in het werk te stellen om het beste schermen te laten zien.


Mathieu Nijs trok met Basil Liekens en coach Nele naar Bochum. Een ideale laatste wedstrijd om het schermen te finetunen en het nodige vertrouwen op te doen. Basil doet als miniem interessante ervaring op voor volgend seizoen. Beiden komen door de voorronde waarna Basil zowel de wedstrijd van de tabel 16 als de herkansing verliest. Mathieu schermt aanvankelijk afwisselend, maar weet meer en meer om te zetten wat de coach vraagt. Uiteindelijk komt Mathieu gemakkelijk tot de finale waar hij verliest van de iets sterkere Löhr. Mathieu mag als eerste jaar cadet met een zilveren medaille naar huis.


SK Herckenrode is fier op Sam en Mathieu en wenst hen alle succes op het EK in Plovdiv.

Je kan hen volgen via de website van het EK

Mathieu komt op dinsdag 28 februari in actie - Sam schermt op zondag 5 maartlogo-fencing-eu


20170218_152039.jpg wordt weergegeven
Mathieu Nijs - zilver - floret cadetten Bochum

BK pupillen en miniemen 2017

Geplaatst 29 jan. 2017 12:16 door Nele Schouterden   [ 29 jan. 2017 12:20 bijgewerkt ]

Dit weekend waren er verschillende Herckenrode schermers op wedstrijd. In Rouvroy (Neufchateau) vond het BK pupillen en miniemen plaats.  

Tom Macours en Lukas Van Biesen schermden 3 ronden bij de pupillen floret. Tom gaf het beste van zichzelf en eindigde eerste van zijn 3de poule. Lukas had een goede dag en toonde mooi en standvastig schermen. Hij won in elke ronde 3 gevechten.

Paul Macours en Basil Liekens kwamen zondag aan de beurt bij de miniemen. Voor Paul waren de tegenstanders letterlijk en figuurlijk nog een maatje te groot, maar hij liet zich niet doen en gaf zijn tegenstanders, vooral in de eerste ronde, heel wat weerstand.

Basil bleef geconcentreerd en werkte hard voor elke treffer. Dat leverde hem een 12de plaats op na de rondes. In de tabel 32 gaat het gelijk op tegen Poncelet van thuisclub Neufchateau. Na de minuut coaching kan hij het verschil verrassend snel maken en wint uiteindelijk overtuigend 15/9. In de tabel 16 komt hij uit tegen één van de thuisfavorieten voor de titel Alexandre Léonard. Basil laat zijn beste schermen zien. Hij komt dicht in de buurt, maar moet na een erg mooie wedstrijd met 11/15 cijfers de duimen leggen.

De coach is vooral tevreden over het sportieve gedrag van alle Herckenrode schermers. Iedereen bleef positief en heeft het beste van zichzelf gegeven tot de laatste snik (prik). Proficiat!


Sam Ruysseveldt schermde in Aix en Provence voor een tweede selectienorm voor het WK junioren. Na een sterke voorronde waarin hij 4 gevechten won verloor hij in de tabel 96 7/15 van de Pool Borowiack. Voldoende voor een 2de selectienorm! Sam kan binnen enkele weken zijn plaats voor het WK verzekeren op de wereldbeker te Udine.


BK floret jongens pupillen

  • Lukas Van Biesen 21ste

  • Tom Macours 32ste

BK floret jongens miniemen

  • Basil Liekens 12de

  • Paul Macours 30ste


De volledige resultaten kunnen via deze link gevonden worden.Zilveren medaille voor Sam Ruysseveldt op nationaal circuit senioren

Geplaatst 28 nov. 2016 13:07 door Nele Schouterden

Dit weekend trok Schermkring Herckenrode met 6 schermers naar Gembloux voor de jeugdwedstrijd en het nationaal circuit senioren.


Op zaterdag schermde Paul Macours bij de miniemen en Muka Jacobs, Amber Croes en Tom Macours schermden voor de eerste maal per ploeg bij de pupillen.

Paul had het als eerste jaar miniem moeilijk tegen de oudere en vaak meer ervaren schermers. Hij bleef er echter voor gaan en kreeg nieuwe inzichten in zijn eigen schermen.

Onze ploeg was de enige ploeg met 2 meisjes. Op de 6 ploegen die ze tegenkwamen waren ze zelfs maar 2 meisjes tegenstandster, maar dat lieten we niet aan ons hart komen. Na de voorronde waarin ze tegen 3 ploegen schermden, stonden onze pupillen op de 7de en laatste plaats. Maar het vertrouwen groeide in de ploeg en iedereen bleef iedereen aanmoedigen. We waren in ieder geval de ploeg met een mooi groepsgevoel. Met onze kreet “Hop, hop, hop, Herckenrode is top!” maakten we menig ploegje jaloers. In de uitschakeling kwamen we goed op dreef. Muka, Amber en Tom verloren eerst tegen Charleroi, maar vervolgens wonnen ze 6/3 van Schermastad (NED) en ook de laatste wedstrijd voor de 5de plaats winnen onze pupillen met 5/4 tegen La Grand Harmonie. Met 18 wedstrijden achter de kiezen en ongelooflijk veel ervaring keerden we tevreden en doodmoe huiswaarts.


Zondag keerde coach Nele terug naar Gembloux. Ditmaal met eerste jaar junioren Gielis Janssens en Sam Ruysseveldt. Ze schermden tegen de oudere junioren en senioren voor punten op de nationale ranglijst junioren. Gielis schermde goed, maar te weinig efficiënt. De keuze van de actie was vaak goed, maar de afwerking ontbrak. Gielis eindigde op een 22ste plaats. Sam liet in de voorronde niet zijn beste schermen zien, maar vanaf de uitschakeling schermde hij op zijn niveau. Hij schermde geduldig en liet velerlei technieken en tactische aspecten zien. Hij won in de uitschakeling achtereenvolgens tegen Timothy Navas (Les 3 armes) 7/15, Nathan Timmermans (CRE Huy) 14/15 en Mottiat Lucas 8/15 (Maison Escrime). In de finale bleef hij, ongeacht een grote achterstand tegen de sterkere Miguel Navas (Les 3 armes), goed werken en maakte hij uiteindelijk nog een aantal leerrijke treffers. Hij verloor 5/15 en eindigde op een heel mooie 2de plaats.


1-10 of 93