Nieuws‎ > ‎

Schermnieuws


Belgische Kampioenschappen: 4x brons voor Herckenrode!

Geplaatst 12 mei 2019 13:23 door Nele Schouterden   [ 12 mei 2019 14:13 bijgewerkt ]

Schermkring Herckenrode kende een vruchtbaar seizoenseinde. Op 14 dagen tijd behaalde de club op de Belgische Kampioenschappen, in elke categorie waarin schermers deelnamen, een bronze medaille. 

Zaterdag 27 april startte de medaillewedloop met het Belgische Kampioenschap cadetten. Mathieu Nijs kon zijn favorietenrol niet waarmaken, maar zorgde wel voor een eerste bronzen medaille voor de club. 🇧🇪🤺🥉  
Basil Liekens schermde erg sterk in de tabel 16, maar verloof nipt met 14/15 en eindigde 12de. 

Zondag 28 april was het Gielis Jansens zijn dag. Hij schermde sterk en behaalde brons op het Belgische Kampioenschap junioren🇧🇪🤺🥉
Mathieu eindigde net naast het podium op de 5de plaats, Sam Ruysseveldt werd 10de en Basil 16de.

Zaterdag 11 mei schermden de 4 musketiers per ploeg op het Belgisch Kampioenschap junioren per ploeg. Ondanks een sterke start kunnen ze de halve finale tegen Les 3 armes niet naar zich toetrekken. Herckenrode verliest met 44/45 op 1 treffer het ticket voor de finale. 
Per ploeg wordt er echter gestreden voor de 3de plaats. Ondanks de grote ontgoocheling staan de jongens klaar om 3de plaats te bemachtigen en dat doen ze zonder veel moeite. Basil, Gielis, Sam en Mathieu halen de derde bronzen medaille binnen. 🇧🇪🤺🥉

Zondag 12 mei staan Basil, Gielis, Sam en Mathieu er weer als jonge ploeg (2 cadetten en 2 junioren) voor het Belgisch Kampioenschap senioren per ploeg. Na een eerste sterke wedstrijd komen ze bij de eerste 4 ploegen. Ze verliezen tegen het sterkere seniorenteam van Les 3 armes om zich vervolgens in de kleine finale overtuigend de 4de bronzen plak toe te eigenen. 🇧🇪🤺🥉

Proficiat jongens! Het waren emotionele momenten. Jullie deden het prima. Herckenrode mag terecht fier zijn op dit team! Eén voor allen, allen voor één! Of volgens de 21ste eeuw: Discipline, dedication and friendship, maar Herckenrode first!

Circuit Jeunes Lames Neufchateau 2019

Geplaatst 4 mei 2019 08:30 door Gielis Janssens   [ 4 mei 2019 08:34 bijgewerkt ]

Op zaterdag 4 mei vertrokken Simon Raskin, Daan Poelmans en Martijn Jans op wedstrijd naar Neufchâteau. Simon, als enige miniem van Herckenrode schermde in de eerste poule matig. Hij kon twee van de vijf gevechten winnen.  Zo stond hij na de poules voorlopig achttiende. In de tableau 32 schermde Simon tegen Timofey Bochkov (La Licorne), Simon zijn schermen verbeterde en hij kon knap winnen met 10-6. Vervolgens schermde Simon tegen Thomas Dijkstra (SV Treville)  in de tableau 16. Hier toonde Simon een hoog niveau van schermen waardoor hij zes treffers kon maken. Dit was jammer genoeg niet voldoende om tegen de uiteindelijk winnaar van het toernooi te winnen. Zo eindigde Simon op een zestiende plaats.

 

Hierna kwamen de twee poussins, Daan en Martijn in actie. In de eerste poule deed Daan veel ervaring op. Hij kon zelfs één gevechtje winnen. Martijn liet geen steek vallen en won alle gevechten in zijn poule. In de tweede pouleronde was het net iets te moeilijk voor Daan, hij kon geen enkel gevechtje winnen. Martijn schermde opnieuw sterk en kon drie gevechten van de vier in zijn poule winnen. In de derde en laatste poule won Martijn twee gevechten van de vier. Daan nam revanche en kon al zijn gevecht in de laatste poule winnen. Zo eindigden ze knap: Martijn als 9de en Daan 22ste.

De resultatenBelgisch kampioenschap pupillen en miniemen 2019

Geplaatst 27 jan. 2019 12:05 door Gielis Janssens

Het weekend van 26 en 27 januari trokken Thomas Waterlot, Robbe Leën, Tom Macours en Simon Raskin naar Libramont. Hier werd het Belgische kampioenschap voor pupillen en miniemen gehouden.

De pupillen Thomas en Robbe schermden zaterdag. Ze schermden twee poules en daarna een poule op sterkte. Thomas en Robbe begonnen allebei vol goede moed aan hun poule. Robbe schermde zuiver en kon in zijn eerste poule 3 gevechten winnen. In de tweede ronde bleef Robbe goed schermen zo verloor hij nipt twee gevechten met 3-4 en kon hij één gevecht winnen. Op deze manier eindigde Robbe voorlopig op de  17de plaats. Hierdoor kwam Robbe in de middelste poule terecht. In deze poule kon Robbe 4 gevechten winnen. Zo eindigde Robbe uiteindelijk op een 12de plaats.
Als eerstejaars pupil kon Thomas in de eerste poule 2 gevechten winnen. Thomas kon veel ervaring opdoen in de tweede poule en kon 1 gevecht winnen. Zo kwam hij voorlopig op de twintigste plaats. Thomas schermde goed in de derde poule. Hier kon hij vier gevechten winnen. Als gevolg steeg Thomas twee plaatsen en eindigde op een achttiende plaats. 

Zondag was het de beurt aan Simon en Tom. Zij schermden geen drie poules maar een poule en daarna een tableau. In de poule kon Tom 1 gevecht winnen. Zo stond hij 28ste na de ronde. In de tableau 32 moest Tom het opnemen tegen Emiel Digneffe (Schermkring Skirmjan). Voor Tom was Emiel een maatje te groot. Hij verloor deze uitschakelingsmatch en bleef zo op de 28ste plaats staan. Simon schermde een sterke poule en kon 3 gevechten winnen. Zo stond hij 16de na de poule. In de tableau 32 schermde Simon tegen Emile Greene (Ce la Woluwe). Simon schermde goed maar wist geen oplossing te vinden voor Emile. Ook Simon verloor zijn uitschakelingsmatch en eindigde 18de. 
Thomas in actie.

Een mooie aanval van Robbe.


Jeugdcup Maître Verboven en Borrelmenneke 2018

Geplaatst 13 nov. 2018 13:20 door Gielis Janssens   [ 14 nov. 2018 00:44 bijgewerkt door Nele Schouterden ]

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Schermkring Herckenrode op 10 en 11 november de Jeugdcup Maître Verboven en het Borrelmenneke.

Tom Macours en Simon Raskin mochten als eersten beginnen op zaterdag. Als eerstejaars miniemen deden Tom en Simon veel ervaring op. Ze eindigden respectievelijk op de 20ste en 15de plaats.

Later die dag schermde Martijn Jans mee met de poussins. De eerste ronde verliep zeer goed voor Martijn. Hij won in de eerste ronde  vier gevechten, echter op een te agressieve manier. Martijn vond, met behulp van de coach, wat meer mental rust in de tweede ronde waardoor hij helderder de situatie kon lezen. Hierdoor schermde hij vooral technisch beter. Martijn stak veel op van deze wedstrijd. Uiteindelijk eindigde Martijn op een mooie derde plaats.

Tegelijkertijd kwam Gielis Janssens in actie bij het Borrelmenneke Floret. In de eerste ronde verloor hij maar één gevecht. Dit sterk niveau kon hij ook in de tweede ronde vasthouden, ook daar verloor hij maar één gevecht. Zo stond hij na de rondes derde. In de tabel 8 won hij met 15/7 tegen Charles Vandenbulcke (Vast Als Eik). In de halve finale schermde Gielis een sterke match en won 15/5 van Reinoud Goovaerts (Omnisword). Tijdens de finale liet Gielis een paar treffers liggen, daardoor verloor hij met 11/15 tegen Sem Genbrugge (Omnisword). Zo eindigde Gielis op een mooie tweede plaats.

Bij de pupillen op zondag deden er drie schermers mee voor Schermkring Herckenrode: Robbe Leën, Brent en Mats Verschoren. In de eerste ronde konden Robbe en Mats één gevecht winnen, Brent lukte het om twee gevechten te winnen. Volle goede moed begonnen de drie aan hun tweede ronde. Robbe en Mats deden goede dingen, maar het ritme ontbrak. Hierdoor konden ze allebei één gevecht winnen in de tweede ronde. Brent schermde goed in de tweede ronde en kon drie gevechten winnen. In de tabel 16 konden Brent en Mats overtuigend hun uitschakeling winnen met 10/7 en 10/3. Robbe had het moeilijker, hij verloor tegen Mathieu Heinen (Huy). In de tabel 8 werd het ook voor Brent en Mats moeilijk ze verloren beide hun uitschakelingsmatch. Zo eindigde Robbe, Brent en Mats op een respectievelijke 12de, 7de en 8ste plaats.

Als laatste konden Adrien De Groote  en Gabor Marton beginnen aan hun wedstrijd. Adrien en Gabor namen deel aan het Borrelmenneke Degen. Gabor eindigde op de vijftiende plaats. Adrien schermde een sterke wedstrijd en werd uiteindelijk derde.


De gegeerde trofee van kunstenares Denise Goovaerts

Brent en Mats Verschoren 7de en 8ste bij de pupillen.

Martijn Jans 3de bij de poussins.

Gielis Janssens 2de bij het Borrelmenneke floret.

Adrien De Groote 3de bij het Borrelmenneke degen.

Mathieu Nijs heeft eerste selectienorm voor EK en WK op zak

Geplaatst 12 nov. 2018 06:43 door Nele Schouterden   [ 12 nov. 2018 06:46 bijgewerkt ]

Mathieu schermde de voorbije weekends in Londen en Budapest.
In Londen schermde hij op de eerste wereldbeker junioren, de hogere leeftijdscategorie. Het resultaat mag er zeker zijn. Met 3 overwinningen op 6 in de voorronde plaatste Mathieu zich op de 65ste plaats. In de tabel 128 schermde hij een sterke match tegen de Fin SAARELA Ilkka. Hij won overtuigend met 15/10. In de tabel 64 mag Mathieu dan tegen de nummer 1, BORODACHEV Kirill uit Rusland. Borodachev is nog een maat te groot. Mathieu schermt een goede wedstrijd en eindigt met 6/15 op een mooie 64ste plaats. Best geplaatste Belg en met een minimum op zak voor het EK junioren!


In Budapest schermt Mathieu goed in de voorronde. Hij laat slechts één verliesmatch optekenen in de sterkste cadetten selectiewedstrijd. Vrijgesteld voor de tabel 256, schermt Mathieu in de tabel 128 tegen KWIATKOWSKI Mateusz. Hij wint gemakkelijk met 15/4. In de tabel 64 is een Italiaan Mathieu te slim af. Na een tactische aanpassing van BONATO Jacopo, vindt Mathieu niet snel genoeg een antwoord. Mathieu verliest 7/15, maar neemt ook deze wedstrijd de beste plaats van de Belgen in en neemt een selectienorm mee naar huis voor het EK en WK cadetten.

Er staan nog 2 belangrijke weekends voor de deur met selectiewedstrijden te Hénin-Beaumont en Mödling.Uitgestelde start van het selectieseizoen voor Mathieu Nijs

Geplaatst 24 okt. 2018 07:26 door Nele Schouterden

Mathieu is intussen laatste jaar cadet. Net voor de eerste trainingsdag begin augustus kwetst Mathieu zich aan de duim. Na 6 weken mag hij eindelijk het floret weer ter hand nemen. Na slechts een dikke week specifieke training vertrekt Mathieu naar de selectiewedstrijd in Parijs. Het schermniveau van Mathieu was zeker niet slecht, maar het gebrek aan wedstrijdritme en te hoge verwachtingen van Mathieu's kant maakte dat er niet meer inzat dan een 69ste plaats op 257 deelnemers. Basil Liekens, 2de jaar cadet, eindigde op de 169ste plaats.

Na een zoektocht voor meer wedstrijdritme werd er beslist om het weekend erop naar München af te zakken. Van een Frans nationaal cadetten circuit, naar een Duits nationaal cadetten circuit. Basil is er ook bij. Hij haalt net de tweede dag niet en eindigt 78ste. Mathieu kan, zoals het de bedoeling was, heel wat gevechten doen en de vorm wordt zienderogen beter. Na 12 gevechten op 5 treffers en 5 op 15 eindigt Mathieu op een sterke 6de plaats.

Het derde wedstrijdweekend mag Mathieu zich voor het eerst meten met de junioren in Duitsland. Dit ter voorbereiding van het meer serieuse werk op de wereldbeker te Londen begin november. Mathieu laat mooi en efficiënt schermen zien. Hij moet als cadet zeker niet onder doen. Mathieu eindigt op een mooie 28ste plaats op 116 deelnemers.

In november staan er 3 selectiewedstrijden op het programma waar Mathieu, na een late start, de selectie voor het EK en WK wilt veilig stellen.

Mathieu 6de in München

Mathieu in Parijs

Basil scoort in München

Team Herckenrode 4de op BK U20 per ploeg

Geplaatst 30 apr. 2018 04:54 door Nele Schouterden

Team Herckenrode met Gielis Janssens, Mathieu Nijs en Basil Liekens werd 4de op het BK junioren. Als jongste ploeg schermden ze goed tegen de meer ervaren schermers. Goed gedaan mannen, volgend jaar pakken we de medaille!


Thomas en Simon Limburgs Kampioen!

Geplaatst 30 apr. 2018 04:52 door Nele Schouterden

Schermkring Herckenrode telt voor het seizoen 2017-2018 2 Limburgse Kampioenen en 4 medaillewinnaars! Proficiat Thomas, Simon, Amber, Tom, Brent & Paul.


WK cadetten Verona

Geplaatst 30 apr. 2018 04:47 door Nele Schouterden

Mathieu Nijs eindigt op een mooie 20ste plaats op het WK cadetten te Verona! In de voorronde wint Mathieu alles. Hij staat dan met een 12de plaats vrij voor de tabel 128. In de 64 wint hij 15/11 van Hssine (TUR). In de 32 verliest Mathieu 5/15 van de, voor vandaag, sterkere Fransman Spichiger.
Proficiat Mathieu en coach Mathias Huybens!

Mathieu Nijs Belgisch Kampioen

Geplaatst 30 apr. 2018 03:59 door Nele Schouterden   [ 30 apr. 2018 04:45 bijgewerkt ]

Mathieu Nijs Belgisch kampioen floret heren cadetten!
Mathieu kende geen enkel probleem op het BK cadetten. Hij won alle wedstrijden vlot en werd door geen enkele tegenstander aan het twijfelen gebracht. Ook Basil Liekens deed het goed. Basil eindigde als eerste jaar cadet op een mooie 15de plaats.
Op het BK junioren greep Mathieu Nijs net naast de medailles en Gielis Janssens eindigde 12de.

1-10 of 104